Beslenme düzeninizde yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunun farkındasınız. Belki çok sık acıkıyorsunuz, belki bir paket çikolata açtığınız zaman bitirmeden bırakamıyorsunuz ya da diyetiniz bozulacağı için arkadaş buluşmalarından kaçıyorsunuz. Yemeyle ilişkiniz sağlıksız ve her seferinde iradesizlik düşüncesi, pişmanlık hissi sizi sarıyor…
Eğer böyle bir sürecin içindeyseniz bu yazıda siz “bozulmuş yeme” kavramı ile tanıştırmak istiyorum.
Yeme Bozukluğu Nedir?
Yeme bozukluğu, bir bireyin yemekle olan ilişkisini ciddi şekilde etkileyen psikolojik bir rahatsızlıktır. Genellikle aşırı diyet yapma, kusma, aşırı yemek yeme gibi davranışlarla kendini gösterir. Anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza ve tıkınırcasına yeme bozukluğu gibi yaygın formları vardır. Bu bozukluklar, sadece bedeni değil, kişinin zihinsel ve duygusal sağlığını da olumsuz etkiler.
Bozulmuş Yeme Nedir?
Bozulmuş yeme, yeme bozukluğu kadar ciddi olmasa da, sağlıklı beslenme alışkanlıklarından sapmaları ifade eder. Örneğin, düzensiz yemek yeme, yetersiz kalori alımı, sürekli diyet denemeleri veya belirli yiyecek gruplarını tamamen dışlama gibi davranışlar bozulmuş yeme olarak kabul edilir. Çoğu insan, farkında olmadan bozulmuş yeme alışkanlıkları geliştirebilir.
Bozulmuş Yeme Yaşıyor Olabilir misiniz?
Kaçamak yapmak, telafi etmek, yemeden önce şart koşmak, pişman olmak gibi kavramlar hayatınızda fazlasıyla yer edindiyse,
Sık sık yeni diyetler deniyorsanız,
Sürekli yemek, kalori, kilo düşünüyorsanız,
Sosyalleşmek sizin için bir kaygı haline geldiyse bozulmuş yeme yaşıyor olabilirsiniz.
Eğer yemekle ilişkiniz sizi strese sokuyorsa ya da yemek yeme alışkanlıklarınız günlük yaşamınızı zorlaştırıyorsa, sağlıklı bir değişim yapmanın vakti gelmiş olabilir. Yemek yeme alışkanlıklarınızın sizi yönlendirmesine izin vermek yerine, yiyecekleri dengeli bir şekilde tüketmeye odaklanın. Gün içinde belirli zamanlarda besleyici yiyecekler tüketmek, abur cubur ve ani diyet girişimlerinden kaçınmak bu yolculukta ilk adım olabilir.
Unutmayın: Yeme bozukluğu ya da bozulmuş yeme alışkanlıkları yaşam kalitenizi düşürebilir. ÇÖZÜM, YENİ BİR DİYET MODELİ UYGULAMAK DEĞİLDİR. Eğer bu belirtileri kendinizde fark ediyorsanız, bir diyetisyen ya da beslenme uzmanına danışarak profesyonel destek almak önemlidir. Sağlıklı bir beden, sağlıklı bir zihinle başlar!
Comments