top of page
  • Yazarın fotoğrafıHelin Yılmaz

SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN NELER YAPMAMALIYIZ?

Güncelleme tarihi: 29 Kas 2022

Sağlıklı beslenmek konusunda yapmamız gerekenler, öneriler, bilgiler çok fazla konuşuluyor ancak ben daha önce yapılmaması gerekenler hakkında bir içeriğe denk gelemedim. Okuduklarımdan, öğrendiklerinden ve tecrübe ettiklerimden yola çıkarak kısa bir yapılmaması gerekenler listesi hazırladım.

  • Katı Diyet Listeleri Uygulamak

Diyet listeleri ne kadar özenle ve incelikle hazırlanmış olsa da uzun süreli uygulanabildiklerini düşünmüyorum. Beslenme tarzımızı sanki her günü aynı yaşıyormuşuz gibi kopyalamak, ne yiyeceğimiz hakkında kesin çizgiler belirlemek ve kurallara bağlı kalarak yaşamak bize ne kadar fayda sağlayabilir? Eğer tek amacımız sağlıksız bir şekilde hızlıca kilo verip sadece anı kurtarmaksa belki işe yarayabilirler. Yapılan pek çok çalışmada, katı diyet listelerine bağlı kalıp kilo veren bireylerin sonrasında bu kiloları fazlasıyla geri aldıkları görülmüş. Üstelik bozulan yeme davranışımız ve en doğal ihtiyacımız olan beslenme hakkında duyduğumuz huzursuzluk, stres gibi durumlar da başlı başına birer mutsuzluk kaynağı.

  • Aç Kalabilmeyi İrade Başarısı Olarak Düşünmek

Aç kalmak ve vücudumuza ihtiyacını olanı vermek konusunda diretmek bir başarı değildir. Açlık süresi uzadıkça besinlerle ilgili düşüncelerimiz de kuvvetlenir. Bu düşünceleri bastırsak bile beynimiz bilinçdışına düşünceleri depolar. Bir sonraki açlık hissinde depolanan bu düşünceler çok daha güçlü bir halde kendini gösterir.


  • Sosyal Medyaya Fazla Güvenmek

Bilgiye ulaşmak artık çok kolay, ancak yanlış bilgiye ulaşmak da bir o kadar kolay. Yetkisi olan olmayan herkes bir fikir paylaşıyor. Sağlığımızı herhangi birinin güvenilir olmayan fikrine emanet edemeyiz. Gördüğümüz bilginin kaynağını mutlaka sorgulamalıyız. Ayrıca paylaşılan çoğu ‘ideal beden’ fotoğrafının da bir aldatmaca olabileceğini aklımıza getirmeliyiz. İdeal beden yoktur. Sağlık sınırları içerisinde, içinde huzurlu ve mutlu hissettiğimiz her beden bizim idealimizdir. Sağlıklı olduğu halde bedenimizden mutlu değilsek dış etkenlerin fikirlerimizi etkilemesine kayıtsız kalıyor olabiliriz.

  • Başkalarının Fikirlerini Fazla Önemsemek

‘Madem diyettesin o yediğin ekmek ne?’, ‘Biraz yemek ye zayıflıktan kırılacaksın!’, ‘Ben karbonhidratı kestim, kilo verdim.’ vs.. Bu şekilde uzayıp giden anlamsız cümlelere maruz kaldığınız oldu mu? Kendi bedeniniz için en iyi olana başkaları karar veremez. Duygularınızı, hissettiklerimizi, aç olup olmadığınızı bilen sizsiniz. Beslenme konusunda uzman olanlar da diyetisyenlerdir; çevremizdeki insanlar değil. Dolayısıyla sağlıklı beslenmek konusunda iş birliği ile ilerleyebileceğiniz iki güvenilir kişi var: Biri kendiniz, diğeri de diyetisyeniniz.


‘Bedenimizle savaşmayı değil, bedenimizi dinlemeyi tercih edersek sağlık ve huzur da beraberinde gelecektir.’


80 görüntüleme0 yorum

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page